maanantai 22. syyskuuta 2008

Terveyskeskuksesta

Käväisin aamulla poikakerhossa Nelimarkan kahvilassa. Vaalikuume on nousussa. Aikalailla tunteet alkavat olla pinnassa. Milloin kunta ei myy tonttia, milloin kuntaa viedään Seinäjoelle ja sitärataa.

Olen nostanut terveyskeskusasian pintaan. Näyttää tuntee olevan siinäkin pinnassa. Nyt on keskusteluun sekaantunut jo Kurikankin valtuutetut. Demari Margit Parkkamäki sanoo suoraan, että ei Kurikka kaipaa Ilmajoen vanhuksia, eipä tietenkään. Meidän ne on hoidettava ja pitää hoitaakin hyvin.

JIK on liikelaitoskuntayhtymä. Se on himmeli kuten peruspalveluministeri Paula Risikko niitä nimittää, josta ei erkkikään ota selvää. Kunnanhallituksen puheenjohtaja sanoo, että Ilmajoella olisi pärjätty yksinkin, meillä on minunkin mielestä hyvä palvelutaso ja Seinäjoen läheisyys. Miksi tämä kiire, haluttiin olla luokan kiltein oppilas. Mitä tuli himmeli josta ei kukaan saa mitään selvää. Lapua päätti katsoa kaikessa rauhassa. Peruspalveluministeri Paula Risikko käväisi syyskuun alussa kertomassa Kalajoen kunnassa, että te selviätte kyllä yksin - 14.000 asukasta. Ei siis mitään himmeliä, miksi meillä oli kiire.

JIK on judirinen oikeushenkilö. Ilmajoen kunta sen osakas. Palvelut tuottaa JIK, jonka kotipaikka on Kurikka ja sitä johtavan johtikunnan puheenjohtajuus Kurikassa. Ilmajoelta johtokunnassa on kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski, Matti Koivuluoma ja Mirja Sairo. Tilaajalautakunta on JIK:n alainen ja sen pj. Jalasjärveltä ja siinä on jäsenenä Marju Löppönen, Ilmajoen perusturvalautakunnan puheenjohtaja.

JIK siis tuottaa palvelut ja tilaajalautakunta tilaa palvelut. Tilaajalautakunta on Jalasjärvivetoinen, se siis tilaa Ilmajoelle palvelut. Mikä on kunnan rooli? Antaako Ilmajoen kunnanhallitus täydet valtuudet näille toimielimille toimia Ilmajoen puolesta vai kilpailuttaako Ilmajoki JIK:n ja esimerkiksi Suomen Lääkäritalon kesken palvelut.

Ilmajoen kunnajohtajan pitäisi nyt johtokunnan jäsenenä, palvelujen tuottajana sanoa ilmajokisille mitä palvelutasoa Ilmajoki haluaa ja missä. Margit Parkkamäki ilkkuu, ettei se ole JIK:n asia, minkälaisessa kunnossa Ilmajoen TK on. Eikö ole? JIK tuottaa palvelut ja jos ne tuotetaan Kurikassa niin Ilmajoen terveyskeskuksen kunnolla ei silloin ole mitään merkitystä. Jos Ilmajoella säilytetään lääkärivetoinen terveyskeskus tai asema niin terveyskeskuksen tilojen kunnolla on suuri merkitys.

Tilaajalautakunnan jäsen, perusturvalautakunnan puheenjohtaja Markku Löppösen pitäisi nyt kertoa mitä Ilmajoelle tilataan ja mistä. Tässähän on kysymyksessä peruspalvelu ja sen saatavuus.

Miksi Ilmajoen kunnan asukkaille ei uskalleta kertoa, mistä jatkossa ilmajokinen ihminen saa terveyspalvelut: Ilmajoelta, Kurikasta vai Jalsjärveltä? Onko kukaan miettinyt tätä, kun himmeliä on rakennettu.

Ylilääkäri kysymys oli surullinen. Tiina Perä oli ainut hakija eikä häntä huolittu. Nyt asian päällä makaa Hanna Urpala samalla tavalla, kun hän piti Ilmajoen ylilääkärin paikkaa kymmenen vuotta väliaikaisena. Hän makasi kuin kora luun päällä, ei itse syö, muttei anna toisillekaan. Hän ei halunnut ottaa selkeästi vastuuta vakinaisena tehtävän hoitajana. Hän oli nämä vuodet vallassa, mutta vastuu oli niin ja näin. Terveyskeskuksen remontti jäi hoitamatta mutta nyt se pitää tehdä.

Ei kommentteja: