lauantai 18. lokakuuta 2008

Vaalikahvia

Ilmajoen keskustassa kahviteltiin kunnallisvaaliehdokkaina ihmisiä. Jaoin kortteja ja juttelin ihmisten kanssa. Palaute oli hyvää, sanoivat, että minua parjataan sen verran kovaa, että täytyy olla hyvä mies. Meidän porukka oli hyvin liikkeellä. samoin vieressä kokoomus oli saanut hyvin väen liikkeelle, makkaroille.

Järviharju yritti tunkea molemmille apajille, mutta ei oikein ollut kummankaan leiriin tervetullut ja häipyi. Väli-Torala vissiin häpesi senverran, ettei näyttäytynyt ollenkaan. Kaikesta päättäen kenttä osaa vetää vaaleissa oikeat johtopäätökset.

Siinä tuli hyvää keskustelua 67:n linjauksista Mäenpään Einon, Yli-Karjanmaan Erkin ja Lahden Kyllikin kanssa. Sanoinkin, että tässä taitaa olla Peuralankylän seura koolla. Asia puhuttaa, mutta uskon, että kun tiet saadaan niin kaikki kehuu, pitää vain jaksaa neuvotella. Oikean tiedon jakaminen tuntuu olevan vaikeaa monille valtuutetuillekin. Loppujen lopuksi tälläisten asioiden hoitaminen on kovaa työtä jossa ei saa usko loppua. Joskus onnistaa nopeastikin kuten Nopankylän "metsäteillä", kylä ja Sihdon Paula toimivat saumattomasti yhteen.

Vekolan Erkki siellä julisti suurella äänellä, että Ilmajoen asioita on hoidettu huonosti, niitä pitää nyt korjata. Kysyin miten pitäisi hoitaa, ei oikein osannut vastata. Ajattelin, että kun olin mukana rakentamassa mahtavaa Ilmajoki-hallia niin sieltä Erkillekin löytyi töitä. Sitten vain sitä kättä puremaan, joka ruokkii. Suomessa on aiheellisesti laajemminkin alkanut keskustelu missä määrin kunnan työntekijät ovat päättäjinä.

Kotona lueskelin päivän lehdet. Hesarissa Max Jakobson tarkastelee Venäjän nykytilannetta mielenkiintoisella tavalla. Mikä on Venäjän suunta? Jakobson toteaa: "Ihailemme venäläistä kulttuuria, mutta arvostelemme korruptiota." Ilkassa Hokkasen Kari kirjoittaa ansiokkaasti Ahtisaaresta. Ihmettelee NATO-intoilua. Kyllä molemmilla herroilla (Jakobson ja Hokkanen) on vahva politiikan realiteettien taju. Venäjä on aina naapurimme, Paasikiven opit, joita Kekkonen jatkoi onnistuneesti, ovat edelleen yhtä ajankohtaisia.

Hesarin pääkirjoituksessa käsitellään yksityistämisen kysymyksiä kuntaloudessa. Asia ei ole kovin yksi selitteinen. Eräillä aloilla se on hyvin onnistunut, mutta siitä on myös katkeria kokemuksia. Tässä taloudellisessa tilanteessa, asiassa on edettävä varovasti. Kunnan perusalat, sivistys, sosiaali ja terveys eivät siihen kovin hyvin sovellu, ne pitää pitää tiukasti yhteiskunnan kontrollissa.

Korhonen kansankiihottaja ja hyvä puhuja


Jarmo Korhonen on "kansankiihottaja" ja hyvä puhuja

Torstai-illalla puoluesihteeri Jarmo Korhonen käväisi Osuuskaupan edessä. Vettä satoi ja makkarat kävi kaupan. Jarmo jaksaa kannustaa ja innostaa porukoita. Hän kun sopivasti käy herroja haukkumassa maakunnassa niin eiköhän se pure. Kehui Ilmajokea, sen olevan maakunnan parhaalla paikalla. Olen samaa mieltä, mutta kaikki eivät sitä allekirjoita, täällä on kuulemma puutteita joka asiassa. Ehdokkaita oli hyvin paikalla, nämä tilaisuudet hitsaavat ihmisiä yhteen, siinä sen paras puoli. Yllä kuvassa kansanedustaja Paula Sihto ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen räystäsvuorossa osuuskaupan edessä.

Järviharjun ja Väli-Toralan alatyyliä

Perjantai meni asioita hoidellessa. Käväisin Epstorilla Seinäjoella. Hienosti on kauppakeskus rakennettu. Ostin taskulampun Olhsonilta. Aukia ja Keskinen ovat kovia miehiä runnaamaan, heidän tilat. Opin Keskisen Jaakon tuntemaan, kun lentoliikennettä pantiin uudelleen käyntiin Rengonharjulta, monen toimen mies.

Vein Marja-Leena junalle Helsinkiin, Riikka-Maria siellä on vastassa, kulttuuria ja ostoksia. Ostin Seinäjoelta kaulahuivin, talvi on tulossa.

Torstain Ilmajoki-lehti oli mielestäni kunnallisvaalien pohjanoteeraus. Järviharju ja Väli-Torala alittivat riman oikein kunnolla. Järviharjun Kauhajoki-asialla mekkalointia en alennu edes kommentoimaan.


Lahjontaväite ei ole totta

Kai Väli-Torala esitti mielenkiintoisen näkökulman, hän kirjoitaa Ilmajoki-lehdessä ja Eparissa: "Olisipa mielenkiintoista tietää, kuinka paljon kilpailijaansa 1,7 milj. euroa kalliimman Etapin biokaasulaitosurakan voittaneen YITn rahoista päätyi hallituksen pj:n avittamana Paula Sihdon eduskuntavaalikassaan? Ilmajoen kunta on urakasta kysynyt, mutta vastausta ei ole saatu".

Sillä lailla. YIT:n lakimies Jan Heino katsoi, että väite on sen laatuinen, asia on vietävä yhtiön johdon käsittelyyn. Kun asia tuli Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin tietoon, hän halusi keskustella kanssani asiasta. Soini oli juuri silloin Helsingin Lentoasemalla matkalla Kauhajoelle, hän lupasi keskustella Kai Vli-Toralan kanssa. Kuultuaan tosiasiat hän tuomitsi menettelytavan suoralta kädeltä.

Kai Väli-Torala ei tunne asiaa eikä haluakaan selvittää, mistä on kysmys. Hän valehtelee ja antaa väärän todistuksen.

Tässä lyhyesti mistä Etapin asiassa on kysymys: Etappi kilpailutti Biokaasulaitosurakan. Kilpailuohjelma oli laadittu edellisen Markkinaoikeudessa kumoutuneen kilpailun perusteella uudestaan Markkinaoikeuden ehtoja noudattaen. Kilpailumenettely EU:n puitteissa on meillä niin nuorta, että siinä on haettu linjaa oikeudesta usein.

Karkeasti sanottuna kilpailuohjelman pisteytysmenettely muodostui 50 % hinnan ja 50 % laadullisten tekijöiden perusteella. Laadulliset tekijät oli jaettu vielä useisiin alatekijöihin kuten esim. yhtiön aikaisemmat näytöt, prosessinhallinta, henkilöstö jne. Näiden tekijöiden perusteella YIT oli parempi hinta- laatusuhteen perusteella. Tästä asiasta ei valitettu hävinneiden toimesta markkinaoikeuteen ja päätös jäi näin voimaan. Eli hävinneet osapuolet ymmärsivät kilpailumenettelyn ja hyväksyivät lopputuloksen. Hankkeessa oli siis kysmys rakennusurakasta ja prosessiurakasta, erityisesti prosessi on haastava ja uusia uria aukova.

Väli-Toralan väite, että IImajoen kunta olisi asiasta jotain kysynyt, ei pidä paikkaansa. Etappi Oy on osakeyhtiö ja osakaskunta saa kaikki tiedot yhtiökokoksessa, kaikki asiat on siellä esillä. Yhdessäkään yhtiön yhtiökokouksessa Ilmajoen kunnan edustaja ei ole tuonut näitä kysymyksiä esille. Tälläiset perättömät väitteet Ilmajoen kunnan tulisi torjua julkisuudessa, mutta ei taida rahkeet riittää. No, katsotaan nyt mihin tämä prosessi johtaa. Tosiasia kuitenkin on, että Etappi Oy on Ilmajoen kunnassa kuin kuuma peruna, verotulot ja työpaikat kelpaa, mutta seuraavassa lausessa alkaa parjaus.......voi voi.

Nimimerkki Mumma on saanut paljon kiitosta Ilmajoki-lehden kirjoituksestaan: "Jos meinaat Kai Väli-Torala saada ääniä ilmajokisilta niin nyt ei auta vanhat etappijutut". Levyyn on tullut naarmu ja neula pyörii samaa kierrosta päivästä toiseen.

keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Ennakkoäänestys alkoi

Kunnallisvaalien loppukiri on alkamassa. Ennakkoäänestys antaa suuntaa, miten on äänestetty. Yleensä varmat hoitavat homman pois alta. Osa miettii ja viimeisenä lauantaina on äänestämättä noin 70 % äänioikeutetuista. Soittelin muutamia puheluja tutuille ja kartoitin tilannetta. Vaalikuume on nousemassa. Maailman talouskriisi on vakavoittanut suhtautumista vaaleihin. Pääministerin esiintymiset ovat nostaneet Vanhasen valtakunnan ykkösnimeksi EU-talous- ja pankkikriisin selvittelyssä.

Valtiovarainministerin draivi on hyytynyt. Kokoomuksen mainonta meni metsään, siitä tulee mieleen Irwinin sanat: "Lyödään pensselit santaan ja rukkaset naulaan". Nyt jos koskaan tarvitaan näiden kasinopelureiden jälkien siivoukseen kovaa työtä ja uskoa tulevaisuuteen. Ahnaudelle on pantava rajat.

Pieni metsäretki teki hyvää, makkaratulilla ja seurustelua laavulla Honkakylän hirvimiesten alueella. Laavu on Ojalan Tapanin ja Sirpan metsässä, jotka olivat matkassa. Mukava paikka, Tynjälän Armas sieltä tuli reppu selässä metsästä porukkansa kanssa. Muutamia sanoja vaihdettiin ja aurinko paistoi.

Väli-Toralan EI-puolue on menettämässä otetta

Mentiin Etappiin kahville kotimatkalla. Väli-Toralan kootut valheet Eparissa kirvoitti mukavaan keskusteluun paikan päällä. Rengonkylän mumman kirjoituksella Ilmajoki-Lehteen naureskeltiin, osui naulan kantaan Kaitsulle. Kaitsun pitäisi nyt vähän miettiä, onko tullut tehtyä mitään muuta neljän vuoden aikana kuin vastustettua jätehuollon asianmukaista kehittämistä. Yleensä politiikassa EI-kanta ei kanna kovin kauas. Valheet ja totuuden säästely on usein osoitus siitä, että nyt on päällä paniikkireaktio. Etapissa homma pelaa hyvin ja asiakkaat ovat tyytyväisiä kaikilla mittareilla eikä alueen asukkaat myöskään valita. Kati Säippä oli meillä pirtsakkana oppaana. Meidän Riikka-Marian koulukavereita sieltä Korvan ajoilta.

Taidan mennä tästä saunaan ja uimaan Konnanmontulle. Siellä on mukava viivähtää tutussa porukassa.

tiistai 14. lokakuuta 2008

Hommia riittää tieasioissa

Keskustelin puhelimitse Kantatie 67 perusparannusasioista Sippolan Kaisan ja Lahden Martin kanssa. Homma on vähän kinkkinen, mutta kokemukseni on osoittanut, että jos vastustaa jotain, pitää olla itsellä esittää vaihtoehto. Hanke on herättänyt kuumia tunteita. Lahden Martti, sikamiehiä, oli sitä mieltä, että alitus olisi paras vaihtoehto, mutta rinnakkaistiekin käy. Eilen illalla Luhtalan Pentti väitti johtokunnan kokouksessa, että kunnan kaavoitus haluaisi Alajoelle menevien lietekärryjen kulkevan Ahonkylän asutusalueen kauta. Epäilin asiaa lujasti. Kaisa Sippola kertoi, että päinvastoin. Lietekärryjä ei missään tapauksessa ajeta sinne, vaan yleiskaavassa on varaus Alajoki liikenteelle erikseen. Voi voi, pitäisi ottaa asioista selvää, ennenkuin alkaa puhumaan.

Kuulin radiosta, että virolainen TEHO on irtisanottu kaikista tielaitoksen urakoista. Siinä sitä ollaan, aliurakoitsijoilla maksatetaan viulut. Soitin tiejohtaja Östergårdille ja kyselin tuntoja. Tielaitos ei suoraan voi asialle mitään, mutta lupasi antaa aliurakoitsijoille juridista ja käytännön apua saamisten perimisessä. Minun mielestä Tielaitos pakenee omaa vastuutaan, tätä ei saa jättää tähän. Ensin kilpailutetaan lihalle ja sitten lasku jää pienille yrittäjille. Ei käy, tämä on jo eduskunnan asia puuttua. Markkinatalouden nimissä kaikki kilpailutetaan ja sitten laskut jätetään maksamatta ja häivytään.

maanantai 13. lokakuuta 2008

Terveisiä Pariisista ja Hirvimetsältä





Alakuva: Aamupuurolla Sihdon Paula ja Mahlamäen Iisakki antoivat pääministerille lahjoja. Iikoon cd-levy matkasi Kesärantaan.

Yläkuva: Hirvimetsällä on parasta nuotiotulilla makkara ja jutustelu. Nuotiolla käsitellään kaikki mahdolliset asiat. Tänään oli kuuma kysymys Koskenkorvan ja Huissin porukan "rajariita Kaatajassa". Ongelma on ratkaisematon, siinä tarvitaan jo Nobel-palkittua Martti Ahtisaarta avuksi. Oli muuten hieno asia suomalaiselle itsetunnolle tämä noobeli-palkinto tämän kaiken talousmyllerryksen keskellä.

Pääministeri Matti Vanhanen Ilmajoella

Siitä on aikaa, kun pääministeri on edellisen kerran käynyt kylässä.

Olin varhain aamulla järjestelemään osuuskaupan eteen päämisteri Matti Vanhasen vierailua aamupuurolle. Jo neljältä olivat Salon Terttu ja Matti menneet keittämään Seinäjoelle Ritva Halmeen kanssa riisipuuroa. Yli-Suomu Antti toi puurot Ilmajoelle ja pöytä koreaksi. Hieman yli kahdeksan Matti Vanhanen tulikin yllättävän pirteänä. Vielä edellisiltana kymmenen aikaan oli neuvoteltu maailman rahoituskriisistä Pariisissa. Matti toi terveiset Pariisista, Sargozy piti kokouksen EU-johtajille. Pääministeri kertoi, miten Suomen edustajana oli voinut kertoa muille Suomen 90-luvun kokemuksista. Hän kertoi päästyn yhteisymmärrykseen toimista, jotka herättävät EU-maiden keskinäistä luottamusta, siitähän tässä erityisesti on kysymys.
Illalla myöhään Pariisissa ja aamulla varhain Ilmajoella. Oman lentokentämme merkitys on todella suuri, kun pitää hoitaa asioita tehokkaasti. Tästä monella eteläpohjalaisella yrityksellä on kysymys. Ellei olisi kenttä, eivät ne täällä kauaa olisi. Väki ihmetteli, missä kunnajohtaja on kun pääministeri on paikalla.

Puuroa meni 100 litraa ja hyvää oli. Kansaa oli toistasataa ihmistä ja kysymyksiä sateli pääministerille. Ihmeen pirteä mies tuntui olevan. Matka jatkui Seinäjoelle, Lapualle, Kauhavalle, Laihialle ja Vaasaan. Sen jälkeen lento Helsinkiin. Kovaa hommaa se tuo pääministerin työ.

Hirvimetsällä loppupäivä. Ei näkynyt mitään, mutta päivä meni mukavasti tulilla.
Illalla Keskustan kunnallisjärjestön johtokunnan kokous Osuupankilla. Käytiin läpi vaalikampanjaa, hyvältä näyttää. Väki alkaa heräämään ja nämä maailman talousmyllerrykset ovat selvästi vakavoittaneet ihmisiä. Totesimme, että pääministeri puhui hyvin ja valtiomiesmäisesti. Matti Vanhanen on ottanut paikkansa johtajana. Ihmiset arvóstavat vahvaa johtajaa.

Mainonta ja tilaisuudet ovat selvät loppuun saakka. Kesken kokouksen Pohjalaisen toimittaja Asiala soitteli ja kyseli siitä, kun olemme siirtämässä torstain tilaisuutta pois Paloasemalta S-Marketin eteen Järviharjun uhkailujen takia. Selitin asian toimittajalle, en tiedä ymmärsikö, koska yritti selittää, että voiko poliittista tilaisuutta pitää julkisissa tiloissa. En ymmärtänyt, sanoin, että viime sunnuntaina pidimme tilaisuuden Kunnantalolla, siitä vaan tekemään rikosilmoitus.

Pääministerin kabinestista soiteltiin kesken kokouksen ja välitettiin pääministerin terveiset ja kiitokset. Matti oli ollut tosi positiivisesti yllättynyt väenpaljoudesta heti aamulla Ilmajoella, välitti kiitokset. Kiitos kiitoksista.

Minulle ei avaudu tämä poliittisten kansanliikeiden halveksunta, nehän tekevät äärimmäisen tärkeää työtä kansanvallan hyväksi. Palo- ja pelastustoimi todella halusi, että heidän uusiin tiloihin tutustuttaisiin ja otettaisiin ne omaksi. Kaikki puolueet ja kerhot sinne vaan. Tätä yritimme, mutta huonolla tuloksella. Asiala yritti vielä puhua jotain vihkiäisjuhlista, jota en ymmärtänyt alkuunkaan, sanoin, että kysyy järjestäjiltä.

Toimittajalla on hyvin asenteellinen suhtautuminen erityisesti Keskustaan, hänestä suorastaan paistaa läpi Keskusta-kompleksi. Voi voi, Maalaisliitto-Keskustan väki pelasti senkin lehden elämään, kun kokoomuksen kasinopelurit sen aikoinaan hävittivät. Ilkka seisoo juurillaan kuin Jukolan Jussi ja pitää Vaasa-vainaata pystyssä Pohjalaisena.

En voi olla toteamatta, kuinka minulle jäi aikoinaan lähtemättömästi mieleen, kun Seinäjoella Alakylässä Ilkan painokonetta vihittiin käyttöön, lehtisota oli kuumimmillaan, olin siellä hännänhuippuna mukana. Silloinen hallintoneuvoston puheenjohtaja maanviljelysneuvos Juhani Rinta nousi painokoneen päälle ja sanoi, että:" Me emme lepää ennenkuin Vaasan rantakivet näkyy". Keskustelin joskus myöhemmin hänen kanssaan tästä asiasta ja hän kertoi, mistä tämä sinni nousi. Rantakivet tuli vastaan aikanaan edelläkerrotuin seurauksin. Juhani Rinnan kaltaisia miehiä tämä maakunta tarvitsee tänäkin päivä, tarvitaan näkemystä ja voimaa viedä asioita eteenpäin. Nostan korkealle hattuani maanviljeysneuvokselle, pirteälle 80-vuotiaalle.

sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Ilmajoella tapahtuu

Käväisin aamulla hirvimetsällä, aamu on kuulas ja kaunis. Hirviä on saatu aika mukavasti vastoin ennakko-odotuksia. Jouduin lähtemään puolelta päivin pois. Keskustalla on vaalijuhla kunnallistalolla. Sitä ennen käytiin syömässä Tuomilehdossa. Kuntaa esiteltiin ja kerroin vähän ammattikorkeakoulu-uudistuksesta. Ministeri Mari Kiviniemen piti tulla, mutta maailman rahoitusmarkkinoiden sekavuus piti Marin Helsingissä. Tieto siitä tuli illalla, mutta sitä ei voinut sanoa muuta kuin vasta paikanpäällä. Pääministerin maanantaiaamun vierailu oli myöskin vaakalaudalla, mutta tulo varmistui päivällä hyvissä ajoin.

Vaalijuhlassa Maria tuurasi Valtiosihteeri Timo Reina. Hyvä tuuraaja olikin, puhui kuin paraskin poliitikko. Kertoi kuntatalouden tilasta ja näkymistä, talous heikkenee. Sihdon Paula puhui avauspuheen. Hyvä puhe. Hyvät Herrat lauloi ja siinä se napakka juhla olikin. Paikalla olleet ehdokkaat esiteltiin.