sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Miksi Ilmajoelta hävitetään oma terveyskeskus?

Julkaistu 9.6.2008


Soitin maanantaina iltapäivällä Ilmajoen terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Asiani oli vain puhelimella hoidettava kysymys. Tehtävää hoitava virkailija kertoi, että tänään on erittäin tiukka päivä. Kaikki ajat on varattu iltakymmeneen asti, koska viikonloppupäivystys on ollut Kurikassa. Seuraava puhelinaika lääkärille löytyisi viikon päästä maanantaina. ”Ihmiset viivyttelevät, ettei tarvitse mennä Kurikkaan viikonloppuna ja täällä sitten puretaan niitä alkuviikko”, näin kerrottiin.

Ilmajoki neuvottelee JIK liikelaitoskuntayhtymästä, jonka kotipaikka tulisi olemaan Kurikka. Johtavien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tahto on keskittää Kurikkaan toiminnot. Puhelinsoiton perusteella Ilmajoen kunnan asukkaat vierastavat Kurikan suuntaa. Ilmajokinen ihminen haluaa mennä Ilmajoelta Seinäjoen suuntaan. Seinäjoella on keskussairaala. Tosipaikan tullen Keskussairaalaan aina mennään, usein on tosi kysymyksessä. Kysyin hiljattain eräältä innokkaalta JIK-mieheltä, kumpaan suuntaan Sinua vietiin ambulanssilla; Seinäjoelle hän vastasi hiljaa. Niin se on.

Miksi Lapua voi säilyttää oman Terveyskeskuksen ??

Lapua pysyy itsenäisenä ja ostaa työterveys- ja ympäristöpalvelut yhteistyössä muiden kanssa yhteistyössä. Lapua säilyttää oman terveyskeskuksen. Sama PARAS-laki on voimassa Lapuallakin mutta he sanoivat ministerille, ei käy. Ministeriöstä sanottiin heille, että odottakaa ainakin vuosi, kunhan saadaan uusi terveydenhoitolaki. Onko Ilmajoella niin heikosti hoidettu Terveyskeskus? että se pitää hävittää ja kiireellä? En usko, hoitajat ainakin osaavat asiansa. Terveyskeskusta on johdettu vuosikausia väliaikaisin voimin, miksi?

Miksi Ilmajoella on kiire hävittää oma terveyskeskus ja keskittää palvelut Kurikkaan. Liikelaitoskuntayhtymä on väliaikainen kunnallislain kummajainen, mikä johtaa aivan varmasti kunnalliseen osakeyhtiöön. Se puolestaan johtaa perusterveydenhuollon yksityistämiseen. Valtiolla tämä prosessi on käyty läpi ajat sitten, tieliikelaitos ja posti ovat siitä esimerkkejä. Onko palvelu parantunut? Kysymyksessä oli sentään vain lumiauraus ja sanomalehden ja kirjekuoren kuljetus. JIK- liikelaitoskuntayhtymässä on kyse ihmisestä ja hänen terveydestään. Terveydenhuolto on kunnan keskeisin peruspalvelu, päivähoidon ja koululaitoksen ohella.

Mitä kunnanvaltuutettu vastaa äänestäjälle ??

Ainakin Munakka, Ahonkylä, Renko ja Ilmajoen keskusta ovat alueita, joista tavallinen kuntalainen ei halua lähteä ”väärään” suuntaan. Mitä kunnanvaltuutettu vastaa näille asukkaille, kun he kysyvät mitä järkeä tässä on?

Miksi Ilmajoella ei keskustella tästä asiasta. Miksi Ilmajoki-lehti vaikenee asiasta kuin muuri. Tähänastisten selvitysten mukaan yhteistyöllä ei saada mitään säästöjä aikaan. JIK yhteistyön tavoitteena on pudottaa terveyskeskuspaikat 250 paikasta 90 JIK toimialueella. Ihmiset pitää hoitaa kuulemma kotona, he laitostuvat, sanotaan. Kaikilla ei ole kotia jossa on hoitaja ja palvelut saatavilla. Ei pidä romantisoida vanhuutta ja sairautta. Mielestäni viranhaltijat ja johtavat luottamushenkilöt salaavat kuntalaisilta totuuden.

Miksi tätä asiaa viedään salaisesti eteenpäin, eikä avoimesti keskustella ??

Syksyllä on kunnallisvaalit ja nyt olisi hyvä aika käydä laaja kansalaiskeskustelu asiasta ja mennä niillä ajatuksilla ja arvoilla vaaleihin. ainakin äänestäjät silloin tietävät mistä äänestää; Kysymys on ylivoimaisesta tärkeimmästä peruspalvelusta, mitä kuntalainen tarvitsee iästä ja sukupuolesta riippumatta. JIK- liikelaitoskuntayhtymällä Ilmajoen kunnasta lohkaistaan ylivoimaisesti suurin osa sen itsenäisyydestä koko kunnan 150 -vuotisen olemassaolon aikana. Mitä jää jäljelle itsenäisestä Ilmajoesta?

Mielenkiinnolla odotan kuka tähän asiaan ottaa ensin kantaa. Tarvittaessa palaan tähän liikelaitoskuntayhtymä kysymykseen myöhemmin, koska se mielestäni ei ole avautunut päättäjille eikä viranhaltijoille oikealla tavalla. Näkemykseni perustuu laajaan henkilökeskusteluihin sekä valtion että kuntien vastaavien laitosten, kilpailuviraston ja kahden alasta vastaavan ministerin kanssa käymiini keskusteluihin.

Ei kommentteja: