sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Kulttuuriskandaali Ilmajoella

12.8.2008


Ilmajoelle on tarjottu vuoden 2010 Etelä-Pohjanmaan Spelejä yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Asiasta järjestettiin kunnan toimesta palaveri, jossa kartoitettiin talkoohalukkuutta, arvioiden mukaan väkeä olisi löytynyt yli 300 ihmistä töihin.

Etelä-Pohjanmaan nuorisoseura pyysi kunnalta 35.000 euron tukea hankkeelle. Asian piti olla kaikin puolin selvä. Kunnan järjestämä talkooiltahan oli juuri sitä varten järjestetty, että jos vapaaehtoisia halukkaita löytyy, niin Spelit järjestetään.

Yllätys oli suuri, kun kunnanhallitus suuressa viisaudessaan päätti äänin 6- 4, ettei Spelejä järjestetä. Ilmajoki on kulttuuripitäjä. Täällä on vuosisataiset perinteet monilla eri kulttuurin saroilla. Ilmajoelta on löytynyt erilaisia harrastusryhmiä niin soiton, laulun kuin näyttämötaiteen saroilta. Kansanmusiikin harrastuksen pohjalta on lukuisa määrä ihmisiä, joille on musiikin alalta löytynyt ammatti. Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajissa Jusseissa on aina ollut vahva ilmajokinen edustus.

Ensimmäiset Spelit Ilmajoella 1973

Vuoden 1973 ensimmäiset Spelit olivat lähtölaukaus Ilmajoen Musiikkijuhlille. Savonlinnan jälkeen Ilmajoen Musiikkijuhlat ovat maan toiseksi arvostetuin oopperatapahtuma. Meidät tunnetaan juhlista, meidät tunnetaan vahvana kulttuuripitäjänä.

Lähes samat tahot, jotka ovat vannoneet Ilmajoen itsenäisyyden nimiin ja kieltäneet kaiken yhteistoiminnan Seinäjoen kanssa ovat kieltämässä nyt itsenäisen pitäjän peruspilarin kulttuurin ja sen kaikenpuolisen vaalimisen. Näin vietiin monelta nuorelta ja vähän suuremmaltakin mahdollisuus osallistua omantakeiseen kulttuurin tekoon. Nuorisoseuraväelle ja monelle muulle taholle Spelit olisivat olleet oiva tapa harrastustoiminnan virittämiselle ja laajentamiselle ympäri pitäjää.

Uusi myönteinen päätös nopeasti

Mielestäni kunnanhallituksen tulee käsitellä asia uudelleen ja päättää, että juhlat järjestetään ja ” komiat sellaaset”. Jotkut ovat jo ennättäneet sanoa, että kerätään porukka, joka vastaa järjestelyistä, en epäile etteikö se onnistuisi.. Hyvin järjestetyt juhlat tuottavat varmasti omansa pois. Meillä on maakunnan parhaat puitteet valmiiksi rakennettuna Kulttuurikeskus Herralasta Kirkkoon ja Ilkan kenttä, Ooppera-areena, Koulukeskus, Ilmajoki-halli ja Kunnallistalo, ei mikään kunnantalo. Nyt kun alue on saatu loistoon, käytetään ja näytetään, että täällä osataan. Ilmajoen kunnallishallituksen pitää nousta sieltä valitusten, kanteluiden, perättömien ilmiantojen, poliisitutkimusten ja käräjöintien suosta kulttuurin avulla uuteen loistoon. Ilmajoki on maakunnan eturivin kunta.

Jorma Yli-Suomu
kunnallisneuvos

Ei kommentteja: