keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Tiestöllä on suuri aluepoliittinen merkitys

Kuvassa Esso-Nikkolatien perusparannustyömaa Nikkolan sillan suusta. Kauan kaivattu ja odotettu korjaus parantaa liikennöintiä paikallisesti ja läpiajoliikennettä Alajoelle ja Seinäjoen suuntaan.

Kirjoittelin jutun torstain Ilmajoki-lehteen Ilmajoen paikallisteiden puolesta. Ihmettelen sitä välinpitämättömyyttä, millä näihin asioihin on suhtauduttu. Tein loppukesällä aloitteen kunnanvaltuustossa asiasta. Sitä ei ole ehditty käsitellä, mutta kylläkin kaiken maailman rikosilmoitukset tuli pikavauhdilla kunnanvaltuustoon.

Ajatukseni on, että nyt akuuttina asiana esillä oleva tuhkaliiketoiminta alueellamme olisi yksi keino edetä näissä asioissa. Esitin, että kunta menisi mukaan projektiin, mutta mitään ei tapahdu. Tuhkan käyttö tulee olemaan jatkossa merkittävä rakennusteollisuuden ja tienpidon materiaali.

Meillä Ilmajoella on vielä muutamia paikallisteitä, joiden parantaminen olisi elintärkeää alueen asukkaille ja elinkeinoille. Hannukselantie on luvattoman heikossa kunnossa. Tie kaipaisi pikaisen suunnitelman, on ilmeistä, että sen perusparannus ei olekaan niin kallis kuin annetaan ymmärtää kunhan vain saadaan selvitys. Tielle ei ole olemassa mitään kunnossapitokarttaa, vaan sitä on paikattu aina sen mukaan kun tarvetta on ollut.

Varvenkylän tie, Ristimäentie ja Liinaniemi-Akkala tiet ovat kunnossapidon tarpeessa. Nämä kaikki voidaan peruskorjata, jos vain ollaan aktiivisia. Tässä tarvitaan yhteistoimintaa kyläläisten ja kunnan kesken, jolloin voidaan osoittaa valtiolle, että tahtoa ja tarvetta on. Tästä oli aikanaan hyvänä esimerkkinä Kiikerinkyläntie, siinä Iso-Tuiskun Raili teki valtavan työn ja kunta tuli mukaan, onnistuimme vakuuttamaan muutkin osapuolet.

Ihmettelin aikoinaan, miten Lapua sai aina vietyä tiehankkeita eteenpäin. Kantatie 67 ylitetaan Lapualla useammasta kohdasta, me emme saaneet Siltalan eritasoristeystä. Missä oli vika. Minulle tämä valkeni vuosien varrella. Meillä ei ollut omaa kansanedustajaa, mutta Lapualla oli ollut vuosikymmenet. Omalla edustajalla on paikallisesti suuri vaikutus.

Ilmajoella on nyt oma kansanedustaja ja se näkyy. Esso-Nikkolatie tuli vauhdilla, sitä ei voitu estää paikallisestikaan millään. Seuraavaksi tuli Nopankylään metsätierahoilla Rehukyläntielle ja Pitkämäentielle rahaa. Valitettavasti näitä hankkeita on jouduttu viemään sammutetuin lyhdyin, ei ole ollut varmutta, että kaikki tästä pitävät, Esso-Nikkolatien torppausmentaliteetti on hyvässä muistissa. Ilmajoella pitää ryhdistäytyä. Oli edustaja mistä puolueesta tahansa niin, hänen kauttaan asioita on helpppo hoitaa. Niin eduskunnassa kuin kunnanvaltuustossakin edustajat ovat kansalaisia varten, heiltä odotetaan tekoja.

Uskon, että nämä kunnallisvaalit puhdistavat ilmaa ja päästään tositoimiin ajamaan yhteisiä asioita. Ilmajoella on kaikki menestymisen edellytykset, mutta se tapahtuu yhteistoiminnassa ihmisten ja eri ryhmien kesken.

Ei kommentteja: