tiistai 21. lokakuuta 2008

Markkinatalous tiensä päässä?

Lueskelin juuri ilmestynyttä Kanava-lehteä. Siitä saa aika hyvän ajankuvan missä maailma menee. Olen yllättynyt positiivisesti Raimo Ilaskivestä, tästä piinkovasta oikeistolaisesta pankki- ja pörssimiehestä. Hän on useammassa Kanavan jutussa asettanut nykyisen markkinatalouden menon kyseenalaiseksi. Uusimmassa jutussaan hän kysyy: "Onko markkinatalaous tiensä päässä?"

Ilaskivi kysyy mielenkiintoisella tavalla, mitä se tälläinen markkinatalous on, jossa onnistumisen hedelmät korjataan osakkeenomistajien ja yritysjohdon taskuun, mutta hädän tullen veronmaksaja pannaan avoimen loppulaskun maksumieheksi. Ilaskiven mukaan tarvitaan säätelyä. Yhdysvalloissa pankit sosialisoitiin.

Ilaskivi toteaa, että Optiotuotot silmissään kiiluva ahne pankin- tai yritysjohtaja on kaikkialla maailmassa hyvä palvelija, mutta huonoa huonompi isäntä. Tuli mieleen, miten maakunnan paras pankki, Ilmajoen Säästöpankki aikanaan tuhottiin.

Minulle on hiipinyt mieleen eräs asia. Meillä kunnassa on ollut kova vimma myydä omaisuutta pois Se on poltellut käsissä. Jussin Kestikartano myytiin pilkkahintaan, ettei tarvinnut miettiä, mitä sille pitäisi tehdä. Miettiminen on kovaa työtä. Siihen kuulemma piti tulla vanhusten palvelutalo, yksityinen. Ei tapahdu mitään. Herrala-Keskus ja Kalajaisjärven leirikeskus olivat myös tapeetilla, mutta eivät uskaltaneet - ainakaan vielä. Markkinataloudessa on helppo hävittää, mutta kova työ koota. Kuntakin pelaa markkinoilla. Mikäli ajetaan kunnan etua, ei kaikille voi olla mieliksi.

Arvostan Raimo Ilaskiveä. Ajattelevana ihmisenä hän uskaltaa tuoda reippaasti esille vapaan markkinatalouden epäkohtia. Ei kansa ymmärrä esimerkiksi Fortumin Liliuksen valtavia optioita, mitähän niistä tuumaa Fortumin hallintoneuvoston jäsen Juha Mieto.

Ei kommentteja: