maanantai 20. lokakuuta 2008

Ilmajoki-Lehti, paljon vartijana

Ei ole helppoa lehdelläkään. Lueskelin päivän lehteä, vielä viimeiset kirjoitukset ja sitten hiljenee. Selvästi on havaittavissa siistiytymistä. Tuuli on kääntynyt, lehden sivuilla viime viikko oli pohjanoteeraus. Tuli siitä palautettakin, ihmiset ovat heränneet, vaalit ei meekkää niinkuin poijaat suunitteli.

Mielestäni Ilmajoki-Lehti hukkasi vaalien alla tuhannen taalan paikan. Sen olisi pitänyt nostaa rohkeasti esille asiakysymyksiä, nyt asiat henkilöidään. Miten ja missä Ilmajoen vanhukset ja sairaat hoidetaan. Kuinka suhtaudumme Ilmajoen Musiikkijuhliin (jonka talous on kuralla) ja yleensä kulttuuriin. Miten Ilmajoen kouluoloja kehitetään, ei vain peruskoulua vaan toista astetta ja korkeakoulua. Kouluilla on Ilmajoelle todella suuri merkitys, niitä pidetään liiaksi itsestään selvyyksinä. Pitääkö Ilmajoelle rakentaa teollisuuhalleja vai jatketaanko tätä linjaa, minkä kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski valitsi, kunta ei rakenna teollisuushalleja, vaan teollisuus itse. Meiltä on paennut teollisuutta Seinäjoelle. MIten hoidamme tiestön? Ilmajoki-lehden päätoimittaja on ollut vallan sylikoira, kun sen pitäisi olla vahtikoira. Toivon lehdelle uutta raikasta sukupolvenvaihdosta päätoimittajaksi, kun sen aika koittaa.

Hahtolan Aulis sai maistaa Järviharjun ruoskaa, miltä tuntuu kun IK-lehdykäinen ei ollutkaan jostain syystä tullut aikanaan - rikostutkinta. Onkohan Järviharjulla kotona sama peli, jos emäntä jostain syystä erehtyy tai unohtaa niin rikostutkinta. "On tämä meno niin sailasta, niin sailasta" sanoisi Tienvieren Jussi. Joskus tuntuu, että itsekritiikki lehdessäkin olisi paikallaan. Alahärmästä tehtiin aikoinaan tv-vitsailu isä aurinkoisesta, esikuvana oli Yliviitalan Olli, jo edesmennyt kunnallispolitiikko: "Meiltä elokuva pitääs teherä, täälon aineksia".

Matti OK on vaiennut?

En tiedä, mikä Talvitien Matti OK:hon on menny, ei kuulu mitään, asiat on vissiin hyvin. Matti on joskus tosi hauska ja osaa ittelleenkin nauraa, pilkahtaa joskus sitä vanhaa Ilomäen sivistystä, mutta liika harvoin. Valtuustosta puuttuu entisajan ilopillerit, Peltokokesn Hannu ja Saarelan Ahti. Matti on kattelu sitä kunnan viinakaappia, mutta ei ne puhu kukaan mitään. Juovat Matilta vissihin salaa. Rinta-Röyskön Júha kirjoitteli seminaarijuopottelusta Jussin saunoilla. Hyvä, että joku uskaltaa. Tämä tutkimus on helppo juttu Matti OK:lle, omaan porukkaan jäljet johtaa. PS:n ääniharava voisi avittaa.

Alkoholismi on sairaus, jota pitää yrittää parantaa, mutta keinot on vähissä. Ministeri Risikkokin esitti pontevasti viinaveron korotusta, mutta kokoomuksen panimoteollisuussiipi jyräsi. Veroa pitäis nostaa tuntuvasti Paula Risikon ajatus on kannatettava.

Vainio-Hynnilän Timo oli asettunut koulu ja opetustoimen porttivahdiksi. Siinäpä kysymys. Jokainen tietää, että yksityisopetus olisi parasta, kaikille oma opettaja, mutta kun se ei tahdo lyödä leiville ja pitääs vähän sosiaalistuakki. Jotkut ihmiset ovat kysyneet lehden palstoilla onko oikein, että yhdessä luokassa on enemmän oppilaita kuin yhdessä koulussa yhteensä. Se ei ole oikein, kun luokkakoko lähentelee 30 oppilasta. Opettajalla on hikinen urakka. Olisi hyvä, jos oppilaiden vanhemmat paremmin ottaisivat kiinni asioista, mutta siellä kotona sitä oliskin töitä. Muistan, kun Koskimäen VivAnn jo ajat sitten sanoi, että "Me näemme jo päiväkodissa, kuka tarvitsisi erityisohjausta ,mutta kun ei ole resursseja". Kasvatukseen pitäisi olla varoja, edestä se löytyy. Kovin leviällä pensselillä Timo veteli, vähempiki olis piisannu.

Olen edelleekin sitä mieltä, että peruskoulu-uudistus oli vuosisadan uudistus (Johannes Virolainen ja RH Oittinen - uudistuksen isät) Se loi perustan suomalaiselle menestykselle (Nokia-ilmiöt ja muut). Meidän vain pitää huolehtia, että peruskoululla on riittävät resurssit. Kasvatuksen pitäisi kyetä nostamaan ihmisestä esiin ne puolet, joissa kukin on hyvä ja jättää vähemmälle ne puolet, joissa ei ole niin hyvä. Ei ylipainoinen poika onnistu rekillä tekemään lapajättiläistä. Sekin on nähty, kun opettaja on siihen pakottanut ja sitten nauranut epäonnistumiselle.

Ajat ovat muuttuneet siitä, kun Timo V-H oli Koskenkorvan koululla opettajana. Meno oli leppoisaa. Me vanhemmat keräsimme käpyjä ja rahaa, retkiä tehtiin ja mukavaa oli. Siitä on aikaa, sillä ne poijat ja flikat ovat jo vahvasti työelämässä. Eikö vaan ole Timo ihmeellistä, ei ne ennusteet menneet aivan nappiín, kuka missäkin pärjää. Oppiminen on ihmeellinen prosessi.

Lasse Lasse liten

Hietikon Lasselle löytyi sitten viimein mukava asunto ja rahoituskin tuli kuntoon. Nyt Lassella on murheita, pihasauna ja autokatos on liian lähellä rajaa. Ilmajoki-lehti ei hyväksy. Aurinkokukka pellon myynti ei onnistunut kunnalle ylihintaan ja sehän tässä ahdistaa. Matkahuolto meni sinne, mihin se kuuluukin. On se ihme, kuinka se ei ole aikaisemmin ahdistanut. Pitää järjestää Lasselle kökkä ja siirretään mökit. Kunta on sellainen lypsylehmä monelle, sitä ei vain aina huomata.

Ny tämä poika lähtee Seinäjoelle viemään äiteen verotukseen vähän lisätietoja. Äitee on tyytyväinen siellä Niittykodissa, hoito on hyvää ja kaverit mukavia. Tulis vain pian ne tanssit taas. niin pääsisin minäkin hyppelemähän.

Ei kommentteja: