maanantai 10. marraskuuta 2008

Ulkoministerimme on vaarallisilla vesillä

”Suomi ei ole puolueeton”


Mielenkiintoinen näkemysero ja ajatustenvaihto käytiin Suomen ja Venäjän ulkoministereiden välillä. Ulkoministeri Lavrov esitti eräässä haastattelussa, että Euroopan turvallisuuspolitiikan tulevaisuudesta ja arkkitehtuurista ryhdyttäisiin keskustelemaan. Tällä alun alkaen presidentti Medvedevin lanseeraama käsitteellä Venäläiset nimenomaan vastustavat Naton laajentumista euroopassa. Venäjä on nousemassa jaloilleen, me olemme saaneet kuulla isovenäläistä ääntä silloin tällöin. Ulkoministeri Stubb totesi, että hän kuuntelee ” Venäjän ehdotuksia herkällä korvalla kuten muidenkin Etyj-maiden ehdotuksia”. Niin pitää tehdäkin.

Mielenkiintoiseksi tämän ajatusten vaihdon tekee ulkoministerien näkemysero Suomen asemasta puolueettomana maana. Ulkoministeri Lavrov sanoi, että Suomi ”arvossa pidettynä eurooppalaisena maana ” voisi avustaa keskustelun aloittamisessa. Tähän ulkoministeri Stubb vastasi, ettei Suomi ole puolueeton maa ”Olemme olleet poliittisesti liittoutuneita EU:hun 1.1.1995 lähtien ja teemme läheistä sotilaallista yhteistyötä muun muassa Naton kanssa”. Suomen ulkoministerin puheista saa käsityksen, että me olemme sotilaallisesti sitoutuneita Natoon. Olisi mielenkiintoista tietää mitä pääministeri Matti Vanhanen ajattelee asiasta. Vai onko tässä jokin ” käsitteellinen väärinymmärrys” tai ”väärinkäsitys” kuten ulkoministeri Stubb toteaa ulkoministeri Lavroville.

Samassa yhteydessä ulkoministeri Lavrov toteaa, että Etyj-järjestö on tehoton ja se on tehnyt vääriä johtopäätöksiä Georgian kriisissä. Etyj-järjetön puheenjohtaja ulkoministeri Stubb toteaa tähän, ”täytyy muistaa, ettei Etyj ole sotilasliitto”. Ollaanko palaamassa aikoihin jolloin jokainen sana punnitaan kultavaa,alla

Ulkomininisteri Stubb on aikaisemmin pitänyt 8.8.2008 käänteentekevänä päivänä historiassa. Hän tahallaan tai tahottomasti unohtaa, että 7.8.2008 Georgia aloitti sodan Venäjää vastaan. Etyj-järjestö epäonnistui täydellisesti tiedottamisessa, kuten viimeaikainen brittitutkimus on osoittanut. Brittitarkkailija Ryan Grist toteaa, että ”Minulle oli aivan selvää, että (Georgian) hyökkäys oli täysin summittainen ja suhteeton verrattuna provokaatioon. Jos nyt provokaatiota oli lainkaan”. Ryan Gristin mielestä Etyj epäonnistui täysin tiedottamisessa.

Venäjä on merkittävällä tavalla nostamassa YK.n roolia keskiöön. Ulkoministeri Lavrov korostaa järjestelmää jossa euroatlantinen maailma yhteisten pelisääntöjen pohjalta ratkaisee pelisäännöt vuosiksi eteenpäin. Venäjä näkee Naton toimien olevan yksi syy miksi tarvitaan uutta sopimusta.

On tärkeää huomata, että ulkoministeri Stubb on samanaikaisesti Suomen ulkoministeri ja Etyj-järjestön puheenjohtaja. Onko Suomen ulkoministerillä mennyt roolit sekaisin? Näyttää siltä. Hän esiintyy ikään kuin Euroopan johtajan eikä huomaa oman maan erityisasemaa suhteessa Venäjään. Pitääkö Suomen olla päälle päsmärinä isoisten kiistoissa. Pienen Suomen ulkoministeri sinnikkäästi puolustaa Etyj-järjestön toimia vaikka uusin tutkimus vääjäämättömästi osoittaa, että Etyj-järjestö nukkui ruususen unta Etelä-Ossetiassa. Tarkkailijat kyllä tiesivät mitä alueella tapahtuu mutta korkealla diplomaattitasolla ei oltu ajan tasalla. Tälläisissä kiistoissa on vaara, että me joudumme isoisten jalkoihin.


Pääministeri Vanhanen tapaa Moskovassa Venäjän pääministeri Putinin.Ehkä viimeisen kerran,Purin valmistautuu uudelleen presidentiksi mikäli venäläislähteisiin on uskominen. Joulukuussa Helsingissä kokoustaa Etyj:n ulkoministeri. Pienessä ajassa tapahtuu paljon. Saa nähdä mitä tuleman pitää. Jokatapuksessa Suome rooli on lääkärin rooli eikä tuomarin rooli kuten presidentti Kekkonen aikoinaan viisaasti opetti.

Ei kommentteja: