lauantai 15. marraskuuta 2008

Jääkö Ilmajoen Terveyskeskusremontti haaveeksi

Ilmajoen terveyskeskuksen remontti pitää aloittaa pikaisesti

Ilmajoen, Kurikan ja Jalasjärven yhteinen terveyskuntayhtymä JIK aloittelee toimintaansa. Kurikka pitää laskelmissa sisällään liittyvän Jurvan.. Liikelaitoksen johtokunta on tekemässä ensimmäisiä päätöksiään. Kuntien omistamat kiinteistöt säilyvät kunnilla, liikelaitoskuntayhtymä vuokraa tilat. Pääosan kiinteistömassasta muodostavat terveyskeskukset ja vanhainkodit.

JIK on johtokunnan päätöksellä vuokrannut tarvitsemansa tilat. Kiinteistöjen arvonmuodostus on laskettu siten, että niistä on puhdistettu valtionosuudet ja rakennusindeksiä käyttäen huomioitu poistot. Kokonaisarvoiksi on jäänyt Kurikalle 12,0 milj. €, Ilmajoelle 5 milj. € ja Jalasjärvelle 4,5 milj. €. Kurikan korkean arvon selittää juuri uusittu terveyskeskus 6 milj. €, Ilmajoen alhaisen arvon terveyskeskuksen nykyarvo 2 milj. € ja Jalasjärven arvon, ettei heillä ole vanhainkotia lainkaan.

Johtokunnan päätöksellä JIK maksaa vuokria kunnille vuosittain n. 1,4 milj. € jakautuen osakkaiden kesken seuraavasti, Kurikka 780.000 €, Ilmajoki 325.000 € ja Jalasjärvi 293.000 €. Vastaavasti maksuosuudet JIK:lle kunnittain jakautuvat asukaspohjaisesti Kurikka 596.000 € (as. 14928), Ilmajoki 464.000 € (as. 11635) ja Jalasjärvi 339.000 € (as.8495). Kustannukset vyörytetään hintoihin mutta laskennallisena pohjana voitaneen käyttää asukaspohjaa. Kymmenen vuoden keskiarvo lienee aika lähellä totuutta asukaspohjan kanssa. Oletetaan siis, että em. kunnissa sairastetaan ja käytetään palveluja suurin piirtein samassa suhteessa. Laskelmassa ei ole oettu ylläpitokustannuksia lainkaan huomioon joista tulee toinen mokoma.

Edellä olevista laskelmista voidaan päätellä, että Kurikka on nettohyötyjä, sen vuokratulon ja maksuosuuden erotus on 190.000 € plussalla . Vastaavasti Ilmajoki on nettomaksaja -140.000 € ja samoin Jalasjärvi on nettomaksaja -50.000 euroa. Ilmajoki maksaa Kurikkaan verrattuna 330.000 enemmän vuosittain. Ilmajoki siis maksaa uudistetun Kurikan terveyskeskusta vuosittain huomattavalla summalla johtuen, Kurikan TK:n arvo 6 milj. € ja Ilmajoen TK:n arvo 2 milj. €, rakennusten arvoeroista.

Ilmajoella on suunnitelmissa poliklinikan laajennus ja saneeraus, kustannusarvioltaan 4 milj. euroa. Mikäli hanke toteutetaan pikaisesti, niin nykyarvolaskelmilla siitä tulee 260.000 €:n lisälasku vuodessa JIK:lle. Tällöin JIK:n kokonaisvuokrat nousevat 1,660 milj. €:n vuodessa. Vuokrien lisäkustannus 260.000 € (Ilmajoen TK:n remontti) jakautuu kuntien kesken seuraavasti. Kurikka 111.000 € (42,6%), Ilmajoki 86.000 € (35,2%) ja Jalasjärvi 66.000 € (24,2%).

Ilmajoki on JIK: ssä kuin harakka tervatulla katolla. Ellei Ilmajoki investoi terveyskeskukseen niin se maksaa kymmenessä vuodessa Kurikan terveyskeskuksen investoinnin yhdessä Jalasjärven kanssa. Samalla toimintojen painopiste hiljalleen keskittyy. JIK on asettanut talouden yhdeksi tavoitteeksi vuosille 2009 – 2011, että hoidon painopiste siirretään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuollon suuntaan, jolloin säästytään kalliilta erikoissairaanhoidolta. Tämä ei toteudu ellei meillä ole asianmukaisia tiloja Ilmajoella.

Mikäli käy niin hullusti, että Ilmajoen kunnan vaikea taloudellinen tilanne ei salli investoinnin suorittamista, niin silloin on aloitettava neuvottelut vuokra-arvojen laskentaperusteena olleen koron oleellisesta alentamisesta, jolla voidaan oikaista vuokra vääristymä. Ilmajoen ei missään tapauksessa pidä hyväksy JIK:ssä investointikieltoa.

Ilmajoen on kaikesta huolimatta pikaisesti joulukuun talousarviokäsittelyn yhteydessä päätettävä terveyskeskuksen investoinnista n. 4 milj. €. Tässä vaiheessa Ilmajoen kunta pystyy päättämään asiasta mutta ensi vuoden alusta lukien asiasta päättä yksiselitteisesti JIK:n johtokunta, jossa Ilmajoella on vain kolmannes äänivallasta. Päättämällä asiasta nopeasti Ilmajoki kykenee tarjoamaan oikeudenmukaisen ja kunnallisvaaleissa luvatun palvelun asukkailleen omassa terveyskeskuksessa. Tällöinkin vielä Ilmajoen kokonaisvuokra-arvo jää pienemmäksi mutta se voidaan hyväksyä asukaspohjaerolla ja Kurikan lupauksella tarjota terveyskeskuspalvelut Jurvassa omalla kustannuksellaan...

1 kommentti:

Joenranta kirjoitti...

JIK:n johtokunnan puheenjohtajana toimii Kurikan nykyinen valtuuston puheenjohtaja Matti Ollila. Hän on vahva ja värikäs persoona.Hänen kerrotaan sanoneen, ettei Ilmajoen terveyskeskusta tarvitse saneerata. Hän on myös ahkera blogin pitäjä. Niinpä hän 13.10.08 kertoo mm. "ovatko meidän kavereita (siis Kurikan)neljän vuoden päästä Jalasjärvi,Ilmajoki, osa Ilmajokea vai tarvitaanko jotain muuta". Ollila on toisin sanoen JIK:n varjolla rakentamassa Kurikasta suurkuntaa, johon hän ottaisi myös Ilmajoen tai jos se ei onnistu, osan Ilmajokea. Ollilan roolia kuvastaa se, että Pohjalaisessa (18.11) Jalasjärven keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juha Kiviniemi toivoo, että naapurikaupungin Matti Ollila keskittyisi Kurikan asioihin eikä sekaantuisi Jalasjärven puheenjohtajakuvioihin.Uudessa Kurikassa Ollila on ehtinyt hoidella teknillisen vaaliliiton SDP:n kanssa ja esittää Jurvan Heikkilää valtuuston puheenjohtajaksi. Olisikohan Ollilalla tässä puheenjohtaja-asiassa jokin ketunhäntä kainalossa?.
Kun Ollila todennäköisesti jatkaa JIK:n johtokunnan puheenjohtajana, ei Ilmajoen terveyskeskuksen remonttiin tulevaisuudessa voi suhtautua kovin luottavaisesti.