tiistai 18. marraskuuta 2008

Ammattikorkeakoulu uudistuu

Puhutaan taantumasta, melkeinpä lamasta. Kukaan ei näytä tietävän oikein mistä tässä on kysymys, arvaillaan sen kestoa. Joka tapauksessa alkuvuosi tulee olemaan vaikea mutta keväälle jo ennustetaan parempia merkejä, toivotaan niin.

Suomessa metsäteollisuuden rakennemuutos jatkuu rajuna mitään merkkejä paremmasta ei näy. Olin pari vuotta sitten seminaarissa jossa metsäteollisuuden johtaja Anne Brunila puhui. Hän totesi silloin, että metsäteollisuudestamme lähtee pahimmillaan 25.000 työpaikkaa, hänelle hymähdeltiin paikanpäällä, ei hymähdellä enää.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu piti seminaaria Helsingissä. Rakennemuutos on menossa sielläkin. Esitin ajatuksen aikaisemmin syksyllä, että pidetään seminaari, jossa avataan tämä kipeä kysymys auki ja katsotaan mitä voidaan tehdä. Seminaarissa olikin paikalla koko hallitus kiitetävästi sekä yksikönjohtajat kaikki sekä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat. Pitää mennä vähän kaemmas, että näkee lähelle. Mielenkiintoista oli, että Suupohjasta tuli paikalle kaksi yrityselämän edustajaa. He pyysivät saada tulla paikalle seuraamaan keskustelua. Jari Mäki-Rahkola Pesmel Oystä ja Veikko Kallio-Kokko Suupohjan OP.stä.

Opetusneujvos Ari Saarinen OPM.stä esitteli ministeriön korkekoulupoliittisia tavoitteita. Viesti on selkeä. Koekeakouluilta itseltään odotetaan avauksia ja sen jälkeen OPM toimii 2010 on takarajana. Maan korkekoulupolitikka kuohuu parhaat kehittyvät päältä ja muille sanotaan sitten mitä pitää tehdä. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on toiminut, eikä ole jäänyt tuleen makaamaan, sen Saarinenkin tunnusti. EK edustaja Tarja Turunen ja STTK:n Petri Lempinen puhuivat mitä työelämä odottaa korkekouluilta 2010- luvulla. Viesti oli keskusjärjestöiltä selkeä, pitää uudistua ja tehdä tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Kaikissa puheissa tuli esille kilpailukyky, koulutuksen rahitus, julkisen rahan rinnalle yksityistä rahaa, mistä EP:lla? Ikäluokkakehitys nostaa koulutuyksen painopistettä akuiskoulutuksen suuntaan. Rakenteellinen kehittämisessä on kysymys, että ostaan valita oikeita painoaloja, oikeita kehittämiskohteita joilla mennään sitten eteenpäin.


Ongelmaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on muodostunut hajanainen yksikkörakenne ja tiettyjen alojen heikko vetovoima. Seinäjokikaan ei tässä tarkastelusssa jää ilman muutoksia. Joka tapauksessa näyttää siltä, että koulutus on keskittymässä nuorisokoulutuksen osalta Seinäjoelle. Meillä on yksikköjä Kauhavalla, Kauhajoella, Ähtärissä ja Ilmajoella.

Kauhavan ongelmaksi on muodostunut suuri aloituspaikkojen määrä ja sitä kautta heikko vetovoima. Yrittäjyyskoulutus on levinnyt koko koulutuuksen kenttään ja sitä kautta Kauhavan maineikas yrittäjyyskoulutuys on liudentunut. Etäinen sijainti Seinäjoen pääyksiköstä samoin Kauhajoen restonomikoulutuksen yksialaisuus ja etäisyys ovat muodostumassa kompastuskiveksi hllekin. Ähtärissä metsäala jatkuu yhteisellä päätöksellä jossa oli mukana Tampereen ja Hämeen ammattikorkeakoulut meidän kansaa.

Kulttuurin aloilla tehdään selvitys jota johtaa ministeri Kalevi Kivistö. Toivottavastai sieltä saadaan uusia ajatuksia alan koulutuksen kehittämiseksi. Tulosten jälkeen tehdään päätöksiä.

Uskon, että Seinäjoen ammattikorkeakoulun uudet linjaukset ovat hyviä ja OPM voi myöskin olla tyytyväinen. Näillä päätöksillä nuorisokoulutus kehittyy ripein askelin. Seuraava suuri voimain ponnistus on maakuntakorkeakoulun levittäminen koko maakunnan alueelle. Sen avulla me voimme tuoda aikuiskoulutuksen lähelle työpaikkoja ja tarjonta vastaa koulutustarvetta. Tämä tuli mielestäni hyvin esille siinä vuoropuhelussa jota käytiin Suupohjan elinkeinoelämän edustajien kanssa. Järviseudun kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Meillä on työtä vakuuttaa Kauhavalaisille, että aikuiskoulutuksen ja T&K toiminnan aloilla mellä on siellä vielä paljon tehtävää.

Seinäjoen ammattikorkeakoululla on tällä hetkellä hyvä johto, yksikköjohtajat ovat innostuneita asiastaan ja päällä on nyt hyvä kehittämisen meininki. Luottamshenkilöhallinnon ei saa nyt tätä hyvää vauhtia pilata. Riittääkö tämä vai pitääkö mennä vielä pidemmälle, aika näyttää. Jokatapauksessa meidän pitää tehdä uutta työnjakoa myöskin Vaasan ja Kokkolan suuntaan, mistä onkin jo tällä hetekellä hyviä näyttöjä. Tärkeintä on, että me pidämme ohjat omissa käsissämme.

Ammattikorkekoulun osallistuu Seinäjoen koulutuskonsortion kehittämiseen täysillä ja tulee jatkossa olemaan sen kovaa ydintä.

Ei kommentteja: